![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).
![](/media/lib/117/n-gotowanie-na-otwartym-ogniu-b7531a2d6bee6d700b349974b318f1aa.jpg)
Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?
4 czerwca 2012, 10:45Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).
![](/media/lib/133/n-adipocyty-d7508f582f39912f43c98614d0bd439e.jpg)
Wirusowy niby-paradoks
3 października 2012, 14:46Ludzki adenowirus 36 (Ad-36) prowadzi do wzrostu masy ciała, ale jednocześnie chroni zarażonych przed cukrzycą typu 2.
![](/media/lib/98/n-mleko-6c4347fd3db42e085e73c130fd1e4316.jpg)
Mleko lepsze od śmietany
4 lutego 2013, 11:03Naukowcy z Institute of Aging Research (IFAR) z Hebrew SeniorLife odkryli, że spożywanie produktów mlecznych - szczególnie mleka i jogurtu - jest związane z wyższą gęstością kości bioder, ale już nie kręgosłupa. Z kolei spożywanie śmietany może być powiązane ze spadkiem gęstości kości
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Kwasy omega-3 nie zawsze są zdrowe
11 lipca 2013, 12:49Naukowcy z Centrum Badań nad Nowotworami im. Freda Hutchinsona potwierdzili zaskakujące wyniki własnego studium z 2011 r., że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą podwyższać ryzyko raka prostaty.
![](/media/lib/100/n-dlon-8a42cc817425b3291e1b9d50397bd899.jpg)
Ultradźwięki poprawiają ludzką percepcję czuciową
14 stycznia 2014, 07:46Naukowcy z Virginia Tech Carilion Research Institute zademonstrowali, że stymulacja ultradźwiękowa części kory odpowiedzialnej za przetwarzanie bodźców dotykowych z dłoni poprawia wyniki osiągane w różnicowaniu czuciowym.
![](/media/lib/147/n-rekin2-ea762ed6c3801075ee454821091e848e.jpg)
Żarłacz biały ma się coraz lepiej
23 czerwca 2014, 11:28Naukowcy z amerykańskiego rządowego National Marine Fisheries Service poinformowali o wzroście liczby żarłaczy białych u atlantyckich wybrzeży USA. To bardzo dobra wiadomość, świadcząca o skuteczności prowadzonych od początku lat 90. programów ochrony gatunku
![](/media/lib/99/n-orzech-wloski-a8f52770f71a09ccc938a7db68c235b2.jpg)
Dieta z orzechami włoskimi chroni przed chorobą Alzheimera
22 października 2014, 12:22Dieta uwzględniająca orzechy włoskie może pomagać w zmniejszeniu ryzyka, opóźnieniu początku czy spowolnieniu choroby Alzheimera.
![Czerniak złośliwy skóry](/media/lib/152/n-melanoma-718b4eaa50e69717ed3f6ab2074edb6a.jpg)
Układ odpornościowy zwalczył czerniaka
14 kwietnia 2015, 12:28Zmuszenie układu odpornościowego do skutecznej walki z nowotworami jest bardzo trudne, ale może się to zmienić dzięki pracom naukowców z należącego do MIT-u Koch Institute for Integrative Cancer Research.
![](/media/lib/226/n-ciezarowka-38ec521967f2682f7d75fcd5d21ea26c.jpg)
Autonomiczne ciężarówki zadebiutują na Florydzie
27 sierpnia 2015, 11:15Pierwszymi autonomicznymi pojazdami, jakie trafią na amerykańskie autostrady nie będą pojazdy Google'a czy Delphi, a samochody ciężarowe. Pod koniec bieżącego roku na drogach Florydy pojawią się specjalnie przystosowane ciężarówki